onsdag, september 08, 2010

Spinnrock! Igen... Nytt försök...

Sådär ja... Då har jag försökt att skaffa en spinnrock igen...
Undras vad för dom jag får denhär gången... :-)

Ja, först en liten översiktsbild på det hela...
Jag orkade inte flytta den så jag kunde få med hela... :-)

Tanten som sålde den sa att hon har använt den, men den har stått i 50 år... Och hon var 70...
Ja, det var kanske inte 50 år sedan, men den har säkert stått länge.
Denna har (till skillnad från förra) både spinnvinge och spolar.
Men, och det såg jag inte förrän efter jag köpt den, spinnvingen är inte hel... Den har bara ena "benet"... Gör det något?
Kan det vara lin som är på spolen just nu? Det varken ser ut eller känns som ull, och då kan jag inte komma på vad det annars skulle vara.

Denna ställning (?) följde också med, med en extra spole. Nu ser jag att pinnen inte sitter hela vägen in, men det är bara på den här bilden, det gör den annars.
Katten heter Curly Sue, och är mycket nyfiken av sig. Eskil ville av någon anledning inte vara med på kort...

Bakom, eller är det framför? där man har spolen ser det ut såhär. Vad har man det till?

Bredvid pinnen finns det ett litet hål, och där satt en av dessa när jag först såg spinnrocken:

Vad är det, och vad har man dem till?

Skicket för övrigt på rocken är väl kanske inte jättebra...
På ena benet som håller hjulet så har det spruckit i träet där urtaget för hjulet är. Det är spikat sedan tidigare. Båda benen som håller hjulen sitter lite löst i brädan, lösare på ena sidan än andra.
Vevstången sitter inte fast i trampan. Trampan är "löstagbar", men det tror jag varken gör något eller egentligen är något fel. Trampan är lagad, för länge länge sedan, i ena sidan.

Jag hoppas att inget av dessa felen är allvarliga, utan att lite snöre till vevstången och lite lim och kanske någon spik eller skruv till det övriga gör den fullt funktionabel.
Jag är mest orolig för den trasiga spinnvingen... Den delen som saknas är helt borta, så den går inte direkt att laga.

När jag kom hem så låg det dessutom ett fint litet paket på hallgolvet...
Jag köpte detta Opals Harry Potter garn av Knitbyme när hon rensade i sin stash...
Så nu har jag ännu ett blåaktigt sockgarn...

Undra om det går att kombinera med något jag har sedan tidigare? I så fall kanske det kan bli ett par sockar till så småningom... När jag har gjort allt annat som är planerat...
Ja, varför riskera att man skall vara sysslolös?? :-)

11 kommentarer:

The Knitting Seaman sa...

Vingen bör inte vara något problem så länge ditt garn inte fastnar i den trasiga änden.

Ställningen är ett spolställ. Sånt är bra att ha när du tvinnar garn. Då sätter du fast två spolar på stället och tvinnar upp på den tredje. Finfint!

Håll utkik efter en ny vinge och nya spolar. Som någon påpekade tidigare är det där med standaliserade mått svårt på äldre rockar, men ibland har man tur.

Grattis till rocken! Hoppas den går att använda!

Cecilia N sa...

Handtagen på femte bilden: visst är det en liten krok längst fram?

Det här är mojen som man "pillar fram" med. På andra bilden (även om det inte syns)så längst till vänster så är det ett rör med ett hål i sidan.

Räknat från spolen: efter att garnet gått över krokarna i vingen så ska det ner i hålet och ut i röret och komma fram till dig där du ska göra mer garn. För att du ska kunna "trä" spinnrocken genom hålet-röret så använder du den där kroken.

På kattbilden, gäller frågan den där pinnen som är lodrät med en vågrät pinne på? Det hör till ställningen som man ska sätta sitt ospunna lin på, så där så det ser ut som spunnet socker. I hålet i den vågräta sätter man ett rockhuvud med lin på.

The Knitting Seaman sa...

Du gör klokt i att lämna den hemma. Om du lär dig spinna på slända tar det inte så lång tid att applicera den kunskapen på en spinnrock och Ingrid är en duktig lärare. Dessutom har de ett gäng äldre spinnrockar på Blå stället. Du kan alltid ta en titt på dem för att se hur detaljerna ska sitta och se ut.

Är lite avis på dig som får åka på kurs så snart. Min är inte förrän i november! :S

Cecilia sa...

Jag vill också åka på kurs!!! Ska försöka komma iväg till våren!
Jag använder bara ena ändan av min sländvinge och tråden löper ju om en krok där så det borde funka!
Spolställ är jättebra att ha, står på min inköpslista, så småningom!
Mitt trampsnöre går av då och då, det är bara att knyta igen men lite glapp, tycker jag blir bäst!

Cecilia N sa...

Trampsnöret kan nog vara ett lite grövre snöre, typ rejält paketsnöre har min. "Drivremmen" är inte heller så märkvärdig. Jag tog steksnöre för det hade jag hemma. Det är grövre än det som satt på från början (som ju var en gnutta långt), men jag tror man kan kalla det gamla för steksnöre med.

Men montera snöret med vredet för spänning i så löst läge som möjligt. Det är svårt att få det spänt och då har du alla möjligheter att verkligen få det spänt och dessutom hålla det spänt även om det töjs.
Antagligen kan man "spara på töjningen" genom att vrida ner spänningen när man inte använder den.

Angående spolställ till oss som inte har något. Jag såg en variant på en youtube-tutorial: en liten plastkorg med en sticka genom hålen i korgen. På stickan satt spolarna. Så jag gör så eftersom det är mest gratis och det fungerar.

PS. Vi är två Cecilior här, med och utan N.

Samtal från min trädgård sa...

Nä, varför ska man vara sysslolös? Vi är ibland inte kloka så mycket vi ger oss på, men det är ju så kul. Ser framemot att se när du får fart på den, rocken! Själv är jag för feg och vet för lite, men jag har en slända, som jag inte provat ännu. Men det är just det med tiden, som bara rinner i väg.

Samtal från min trädgård sa...

Nä, varför ska man vara sysslolös? Vi är ibland inte kloka så mycket vi ger oss på, men det är ju så kul. Ser framemot att se när du får fart på den, rocken! Själv är jag för feg och vet för lite, men jag har en slända, som jag inte provat ännu. Men det är just det med tiden, som bara rinner i väg.

The Knitting Seaman sa...

Ett tips till, i Höganäs. Också värt att ta en titt på. Den har flera spolar om inte annat. http://www.blocket.se/helsingborg/Spinnrock_29501572.htm?ca=15&w=3

Cecilia N sa...

Jisses vilken rock! Kasta dig över den!

The Knitting Seaman sa...

Jag brukar använda mattvarp, men vilket snöre som helst går egentligen, så länge det är hyfsat hållbart (ull rekommenderas inte) och inte är glatt så att det slirar mot trät. Du bör välja ett stumt garn så att det inte töjer sig för mycket. Finjusteringen sköter du med handtaget som sticker ut på kortänden av rocken. Snurra på den och så flyttar sig hela ställningen med vinge och spole och drivremmen slackas eller spänns. Låter det vettigt?

Cecilia N sa...

Apapap.

Inte låta bloggen torka ihop. Hur går det med spinnandet? Eller för den delen stickandet.